De Fondation A Stichting
presenteert de tentoonstelling

Georges Senga

Cette maison n'est pas à vendre

van 28 april tot 30 juni 2019
Kadogos, Lubumbashi, 2012
© Georges Senga

Een land dat wacht op democratische verkiezingen, de dekolonisatie en de inhuldiging van het Africa Museum: het zijn symptomen van de voortdurende aan-en-uitrelatie tussen de Democratische Republiek Congo en België. In die context toont Fondation A Stichting werk van de kunstenaar Georges Senga, geboren in 1983 in Lubumbashi. De tentoonstelling brengt drie belangrijke werken die hij tussen 2012 en 2016 realiseerde – Une vie après la mort (Een leven na de dood)Kadogos en Cette maison n’est pas à vendre et à vendre (Dit huis is niet te koop en te koop) – evenals twee nieuwe projecten die nog lopende zijn. Georges Senga stelt onze kijk op zijn land in vraag door fictieve elementen en documentaire fragmenten uit een gewelddadige postkoloniale geschiedenis met elkaar te vermengen: die van kinderen die meegesleurd worden in een hardnekkige strijd om de macht, en die van familiale conflicten of van pogingen tot illegale toe-eigening. Met als leidraad zijn persoonlijk verhaal, waarin verleden en toekomst elkaar voortdurend kruisen, probeert hij een voor een de verspreide puzzelstukjes weer samen te brengen om zo een geschiedenis, een culturele erfenis terug te winnen.

De kunstenaar neemt binnenkort deel aan de tentoonstelling Multiple Transmissions: Art in the Afropolitan Age in WIELS, Centrum voor Hedendaagse Kunst, in Brussel, en aan de tentoonstelling Rebel Lives in het FOMU, Fotomuseum Antwerpen in juni 2019.

Kadogos, Lubumbashi, 2012
Empreintes, Lubumbashi, 2008
Une vie après la mort, Lubumbashi, 2012
Une vie après la mort, Lubumbashi, 2012
Georges Senga, Cette maison n'est à pas vendre NL

Praktische info

Fondation A Stichting
Av. Van Volxem, 304 bte 1
1190 – Brussel
tel: +32 (0)2 502 38 78
info@fondationastichting.be

Openingsuren
Woensdag tem zondag: 13.00 – 18.00
Gesloten op maandag en dinsdag
Ook op afspraak

Bezoeker: 4€
Studenten, leerkrachten, senioren, werkzoekende: 2€
Kinderen (-12 ans): gratis

Elke eerste woensdag van de maand: 0€

Rondleidingen  (20 pers)
Schoolgroepen: gratis (op reservering)
Volwassen groepen: 25€ + 3€/p

Tram: 82 - 97 halte WIELS
Bus: 49 - 50 halte WIELS
Trein : Zuidstation
Auto: afrit 17 Anderlecht Industrie, volg Centrum - Albert

Toegang voor personen met beperkte mobiliteit

Fondation A Stichting

In oktober 2012 opent Fondation A Stichting haar deuren in het zuiden van Brussel, op de site van de voormalige fabrieken van Bata. De stichting, een initiatief van Astrid Ullens de Schooten, is een vereniging van openbaar nut en stelt zich tot doel ondersteuning te bieden aan de creatie, de kennis en de conservatie van het fotografische beeld.

Elk jaar worden drie tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd, die gepaard gaan met ateliers voor kinderen en jongeren om hen te leren hoe ze beelden moeten lezen en maken. Leerlingen en studenten worden uitgenodigd om tijdens de ontmoetingen Premières Découverteseen dialoog aan te gaan met de kunstenaars.

De Stichting bevindt zich in een stadsdeel waar vroeger industrie was en dat geleidelijk aan een wijk werd voor bewoning, met een heel aantal organisaties gewijd aan artistieke creatie. Als culturele actor wil de Stichting deel uitmaken van dat buurtleven. Fondation A Stichting, een platform gewijd aan de fotografie, wil zich tevens engageren als partner van tentoonstellings- en boekprojecten georganiseerd in samenwerking met Belgische en buitenlandse culturele instellingen.

© Lee Friedlander, Courtesy Fraenkel Gallery, San Francisco Galerie Thomas Zander, Cologne
Lee Friedlander, A, 1978-1979

Découverte

Découverte wordt gedeeltelijk gefinancierd met inkomsten uit de verkoop van tickets en tentoonstellingscatalogi. Dit programma omvat onder meer ontmoetingen met de kunstenaars die te gast zijn in de Fondation A Stichting, rondleidingen en workshops waarin foto's geanalyseerd en gemaakt worden. De tentoonstellingen en rondleidingen zijn vrij toegankelijk voor scholen en verenigingen voor kinderen en jongeren.

Tijdens de Premières Découvertes kunnen kinderen, leerlingen en studenten de kunstenaar ontmoeten nog voordat de tentoonstelling opengaat. Tijdens deze spontane en intense ontmoetingen geeft de kunstenaar hen uitleg over zijn leven en zijn foto's en antwoordt hij/zij op hun vele vragen.

www.opena.be

Vind al het nieuws van de Fondation A Stichting.
>>> facebook.com/FondationA

OpenA

Ontdek de workshops, bezoeken en vergaderingen georganiseerd rond de tentoonstellingen.
>>> opena.be

Team & Partners

Astrid Ullens de Schooten
voorzitster