De Fondation A Stichting

van 20 januari tot 31 maart 2019
The Brown Sisters, 2017
© Nicholas Nixon, Courtesy Fraenkel Gallery, San Francisco

Nicholas Nixon (geboren in Detroit, Michigan, in 1947) bekleedt een unieke en markante plaats in de geschiedenis van de fotografie van de voorbije decennia. Hij richt zich vooral op portretfotografie en benut ten volle het beschrijvende vermogen van de camera. Zijn werk toont tegelijkertijd wat er te zien is en wat doorgaans onzichtbaar blijft. De foto’s van Nicholas Nixon leggen die vluchtige momenten vast, die suggestief en onnoemelijk zijn: liefde, passie, geluk, leed, intimiteit, de verstrijkende tijd en eenzaamheid. Hun vermogen om emoties over te brengen, verleent zijn werk een universele waarde. Ze blijven ver verwijderd van het stereotiepe discours en peilen de raadselachtige diepten van de menselijke ziel. Koppels, families, zieken, ouderen. Nixon benadert die naaste momenten met een grootformaatcamera om zo de nabijheid en de medewerking van de geportretteerde op te roepen.

Deze tentoonstelling, georganiseerd door de Fundación MAPFRE in Madrid in samenwerking met Fondation A Stichting, toont een ruime keuze van foto’s afkomstig uit verschillende van Nicholas Nixons reeksen. De catalogus bij de tentoonstelling is verschenen bij Kehrer Verlag.

View of Battery Plaza, New York City, 1975
Plant City Florida, 1982
J.A., E.A., Dorchester, Massachusetts, 2001
F.K., Boston, 1984
Our Bedroom Curtain, Brookline, 2017
The Brown Sisters, 2016

Praktische info

Fondation A Stichting
Av. Van Volxem, 304 bte 1
1190 – Brussel
tel: +32 (0)2 502 38 78
info@fondationastichting.be

Openingsuren
Woensdag tem zondag: 13.00 – 18.00
Gesloten op maandag en dinsdag
Ook op afspraak

Bezoeker: 4€
Studenten, leerkrachten, senioren, werkzoekende: 2€
Kinderen (-12 ans): gratis

Elke eerste woensdag van de maand: 0€

Rondleidingen  (20 pers)
Schoolgroepen: gratis (op reservering)
Volwassen groepen: 25€ + 3€/p

Tram: 82 - 97 halte WIELS
Bus: 49 - 50 halte WIELS
Trein : Zuidstation
Auto: afrit 17 Anderlecht Industrie, volg Centrum - Albert

Toegang voor personen met beperkte mobiliteit

Fondation A Stichting

In oktober 2012 opent Fondation A Stichting haar deuren in het zuiden van Brussel, op de site van de voormalige fabrieken van Bata. De stichting, een initiatief van Astrid Ullens de Schooten, is een vereniging van openbaar nut en stelt zich tot doel ondersteuning te bieden aan de creatie, de kennis en de conservatie van het fotografische beeld.

Elk jaar worden drie tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd, die gepaard gaan met ateliers voor kinderen en jongeren om hen te leren hoe ze beelden moeten lezen en maken. Leerlingen en studenten worden uitgenodigd om tijdens de ontmoetingen Premières Découverteseen dialoog aan te gaan met de kunstenaars.

De Stichting bevindt zich in een stadsdeel waar vroeger industrie was en dat geleidelijk aan een wijk werd voor bewoning, met een heel aantal organisaties gewijd aan artistieke creatie. Als culturele actor wil de Stichting deel uitmaken van dat buurtleven. Fondation A Stichting, een platform gewijd aan de fotografie, wil zich tevens engageren als partner van tentoonstellings- en boekprojecten georganiseerd in samenwerking met Belgische en buitenlandse culturele instellingen.

© Lee Friedlander, Courtesy Fraenkel Gallery, San Francisco Galerie Thomas Zander, Cologne
Lee Friedlander, A, 1978-1979

Découverte

Découverte wordt gedeeltelijk gefinancierd met inkomsten uit de verkoop van tickets en tentoonstellingscatalogi. Dit programma omvat onder meer ontmoetingen met de kunstenaars die te gast zijn in de Fondation A Stichting, rondleidingen en workshops waarin foto's geanalyseerd en gemaakt worden. De tentoonstellingen en rondleidingen zijn vrij toegankelijk voor scholen en verenigingen voor kinderen en jongeren.

Tijdens de Premières Découvertes kunnen kinderen, leerlingen en studenten de kunstenaar ontmoeten nog voordat de tentoonstelling opengaat. Tijdens deze spontane en intense ontmoetingen geeft de kunstenaar hen uitleg over zijn leven en zijn foto's en antwoordt hij/zij op hun vele vragen.

www.opena.be

Vind al het nieuws van de Fondation A Stichting.
>>> facebook.com/FondationA

OpenA

Ontdek de workshops, bezoeken en vergaderingen georganiseerd rond de tentoonstellingen.
>>> opena.be

Team & Partners

Astrid Ullens de Schooten
voorzitster