De Fondation A Stichting

© Pablo Ortiz Monasterio
Volando bajo, Mexico, 1989
© Pablo Ortiz Monasterio

De Wereld ondergaat een diepgaande omwenteling.
Het zal nooit meer zijn zoals Vroeger.
De terugkeer naar de Essentiële Waarden is van het grootste belang.
Welke Wereld laten we onze kinderen na?
Een « Geschaafd Latijns-Amerika »?

Astrid Ullens de Schooten Whettnall

De geschaafde muren van vervallen gebouwen in Chili, Argentinië, Colombia, Peru, Cuba en Mexico, getekend door muurkankers, dragen het gewicht van de tijd en van de politieke aanspraak.

Stenen ontvreemd van oude culturen en ontdaan van hun polychromie hebben de modernistische utopie gebouwd, maar noch de stedelijke dromen, noch de revoluties hebben Latijns-Amerika gered, verscheurd door geweld.

De eerste revolutie van de twintigste eeuw, die in Mexico plaatsvindt, mislukt en mondt uit in de ‘democratuur’ van een revolutionaire, institutionele, oppermachtige partij. Enkele decennia later gaan de hoop en verwachtingen van de Cubaanse revolutie in rook op. Elders op het continent worden democratische pogingen meegesleurd door dictatuur of burgeroorlog. De informele economie wordt gevoed door de drugshandel, die de guerrilla’s financiert en binnensluipt tot in het staatsapparaat.

In een ongelijke samenleving wonen gekneusde dromen. Tussen de lagen van gescheurde affiches tegen afbrokkelende muren komen publicitaire en politieke slogans tot ontbinding. In Lima zijn de nachten slapeloos. In Buenaventura, onder de klamme loomte aan de kust van de Pacific, verbruiken prostituees hun jeugd. In de somberte van de gevangenissen van La Plata overleven moeders en kinderen. In de zelfkant van Santiago proberen travestieten te ontkomen aan militaire razzia’s, terwijl ze in Mexico opgaan in de wilde nachten van de subcultuur.

Deze foto’s, soms bekrast, opengereten, gescheurd, gekweld door de wonden van een continent, tekenen de anatomie van een terneergeslagen landschap.

Alexis Fabry

Met de werken van: David Consuegra, Pablo Ortiz Monasterio, Luz Maria Bedoya, Fernell Franco, Facundo de Zuviría, Paz Errázuriz, Fernando La Rosa, Adriana Lestido, Miguel Ángel Rojas, Juan Travnik, Luc Chessex, Pablo López Luz, François Dolmetsch, Johanna Calle, Agustín Martínez Castro, Paolo Gasparini, Óscar Pintor, Graciela Iturbide, Sergio Trujillo, Jaime Villaseca.

De Fondation A Stichting heeft de handen ineengeslagen met Toluca Editions om de catalogus uit te geven van de tentoonstelling L'Amérique Latine Éraflée.
Curatoren van de tentoonstelling: Alexis Fabry en Astrid Ullens de Schooten Whettnall

© Adriana Lestido
Reeks Vrouwen in hechtenis, Eenheid nr. 8, Los Hornos, La Plata, Argentinië, 1991-1993
© Adriana Lestido

1190 – Brussel
tel: +32 (0)2 502 38 78
info@fondationastichting.be

Dank u voor het boeken van uw bezoek hier

Openingsuren
Woensdag tem zondag: 13.00 – 18.00
Gesloten op maandag en dinsdag
Ook op afspraak

Bezoeker: 5€
Studenten, leerkrachten, senioren, werkzoekende: 2€
Kinderen (-12 ans): gratis

Elke eerste woensdag van de maand: 0€

Rondleidingen  (20 pers)
Schoolgroepen: gratis (op reservering)
Volwassen groepen: 25€ + 3€/p

Tram: 82 - 97 halte WIELS
Bus: 49 - 50 halte WIELS
Trein : Zuidstation
Auto: afrit 17 Anderlecht Industrie, volg Centrum - Albert

Toegang voor personen met beperkte mobiliteit

Fondation A Stichting

In oktober 2012 opent Fondation A Stichting haar deuren in het zuiden van Brussel, op de site van de voormalige fabrieken van Bata. De stichting, een initiatief van Astrid Ullens de Schooten, is een vereniging van openbaar nut en stelt zich tot doel ondersteuning te bieden aan de creatie, de kennis en de conservatie van het fotografische beeld.

De Stichting bevindt zich in een stadsdeel waar vroeger industrie was en dat geleidelijk aan een wijk werd voor bewoning, met een heel aantal organisaties gewijd aan artistieke creatie. Als culturele actor wil de Stichting deel uitmaken van dat buurtleven. Fondation A Stichting, een platform gewijd aan de fotografie, wil zich tevens engageren als partner van tentoonstellings- en boekprojecten georganiseerd in samenwerking met Belgische en buitenlandse culturele instellingen.

© Lee Friedlander, Courtesy Fraenkel Gallery, San Francisco Galerie Thomas Zander, Cologne
Lee Friedlander, A, 1978-1979

Découverte

Découverte wordt gedeeltelijk gefinancierd met inkomsten uit de verkoop van tickets en tentoonstellingscatalogi. Dit programma omvat onder meer ontmoetingen met de kunstenaars die te gast zijn in de Fondation A Stichting, rondleidingen en workshops waarin foto's geanalyseerd en gemaakt worden. De tentoonstellingen en rondleidingen zijn vrij toegankelijk voor scholen en verenigingen voor kinderen en jongeren.

Tijdens de Premières Découvertes kunnen kinderen, leerlingen en studenten de kunstenaar ontmoeten nog voordat de tentoonstelling opengaat. Tijdens deze spontane en intense ontmoetingen geeft de kunstenaar hen uitleg over zijn leven en zijn foto's en antwoordt hij/zij op hun vele vragen.

Vind al het nieuws van de Fondation A Stichting.
>>> facebook.com/FondationA

Team & Partners