De Fondation A Stichting

van 22 september tot 15 december 2019
Santa Barbara, California, 1977
© The Estate Henry Wessel, Courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne

Is er licht in de schaduw? Met deze tentoonstelling wil Fondation A Stichting hulde brengen aan de grote Amerikaanse fotograaf Henry Wessel, die exact een jaar geleden overleed. Midden jaren 1960 begon Wessel met het maken van talloze foto’s die zijn nieuwsgierigheid weerspiegelen naar de interactie tussen natuur en beschaving. In 1975 nam hij deel aan de ge­denk­waar­di­ge tentoonstelling New Topographics: Photographs of a Man-altered Landscape, met onder meer kunstenaars als Robert Adams, Lewis Baltz, Bernd en Hilla Becher, of nog Nicholas Nixon, wiens werk onlangs in Fondation A Stichting te zien was. Henry Wessel koos voor Californië vanwege de materialiteit van het licht dat er schijnt, een helder licht dat scherpe omlijningen maakt en alles in zekere zin fixeert. Zijn foto’s zijn vaak frontaal, direct, schijnbaar lichtvoetig, terwijl er toch een bizar gevoel van vervreemding vanuit gaat. Met een kleinbeeldcamera en in zwartwit maakte Wessel zijn foto’s terwijl hij onderweg was – ’s nachts of bij het krieken van de dag – en dikwijls van achter het stuur van zijn auto. Het zijn beelden van het dagelijkse leven, vastgelegd nog voor ze beschreven kunnen worden. Het zijn Incidents, waarbij elk gebaar, elk beeld weer een ander oproept om er een verhaal mee in te zetten.

Deze tentoonstelling is mogelijk dankzij de vriendelijke samenwerking van Galerie Thomas Zander in Keulen.

Williamsburg, Virginia, 1987
Incidents No. 6, From the portfolio Incidents, 2012
Traffic No. 2 From the portfolio Traffic, 2012
Traffic No. 4, From the portfolio Traffic, 2012
Incidents No. 5, From the portfolio Incidents, 2012
Incidents No. 21, From the portfolio Incidents, 2012
San Francisco, California, 1973
Snowmass, CO, 1973
San Francisco, 1977
Night Walk No.49, From the portfolio Night Walk, 1988
Waikiki No 01, 1979

Praktische info

Fondation A Stichting
Av. Van Volxem, 304 bte 1
1190 – Brussel
tel: +32 (0)2 502 38 78
info@fondationastichting.be

Openingsuren
Woensdag tem zondag: 13.00 – 18.00
Gesloten op maandag en dinsdag
Ook op afspraak

Bezoeker: 4€
Studenten, leerkrachten, senioren, werkzoekende: 2€
Kinderen (-12 ans): gratis

Elke eerste woensdag van de maand: 0€

Rondleidingen  (20 pers)
Schoolgroepen: gratis (op reservering)
Volwassen groepen: 25€ + 3€/p

Tram: 82 - 97 halte WIELS
Bus: 49 - 50 halte WIELS
Trein : Zuidstation
Auto: afrit 17 Anderlecht Industrie, volg Centrum - Albert

Toegang voor personen met beperkte mobiliteit

Fondation A Stichting

In oktober 2012 opent Fondation A Stichting haar deuren in het zuiden van Brussel, op de site van de voormalige fabrieken van Bata. De stichting, een initiatief van Astrid Ullens de Schooten, is een vereniging van openbaar nut en stelt zich tot doel ondersteuning te bieden aan de creatie, de kennis en de conservatie van het fotografische beeld.

Elk jaar worden drie tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd, die gepaard gaan met ateliers voor kinderen en jongeren om hen te leren hoe ze beelden moeten lezen en maken. Leerlingen en studenten worden uitgenodigd om tijdens de ontmoetingen Premières Découverteseen dialoog aan te gaan met de kunstenaars.

De Stichting bevindt zich in een stadsdeel waar vroeger industrie was en dat geleidelijk aan een wijk werd voor bewoning, met een heel aantal organisaties gewijd aan artistieke creatie. Als culturele actor wil de Stichting deel uitmaken van dat buurtleven. Fondation A Stichting, een platform gewijd aan de fotografie, wil zich tevens engageren als partner van tentoonstellings- en boekprojecten georganiseerd in samenwerking met Belgische en buitenlandse culturele instellingen.

© Lee Friedlander, Courtesy Fraenkel Gallery, San Francisco Galerie Thomas Zander, Cologne
Lee Friedlander, A, 1978-1979

Découverte

Découverte wordt gedeeltelijk gefinancierd met inkomsten uit de verkoop van tickets en tentoonstellingscatalogi. Dit programma omvat onder meer ontmoetingen met de kunstenaars die te gast zijn in de Fondation A Stichting, rondleidingen en workshops waarin foto's geanalyseerd en gemaakt worden. De tentoonstellingen en rondleidingen zijn vrij toegankelijk voor scholen en verenigingen voor kinderen en jongeren.

Tijdens de Premières Découvertes kunnen kinderen, leerlingen en studenten de kunstenaar ontmoeten nog voordat de tentoonstelling opengaat. Tijdens deze spontane en intense ontmoetingen geeft de kunstenaar hen uitleg over zijn leven en zijn foto's en antwoordt hij/zij op hun vele vragen.

www.opena.be

Vind al het nieuws van de Fondation A Stichting.
>>> facebook.com/FondationA

OpenA

Ontdek de workshops, bezoeken en vergaderingen georganiseerd rond de tentoonstellingen.
>>> opena.be

Team & Partners

Astrid Ullens de Schooten
voorzitster