Judith Joy Ross

Photographs since 1982

van 14 oktober tot 23 december 2012
© Judith Joy Ross, Courtesy Galerie Thomas Zander, Köln
Judith Joy Ross, Annie Hasz, Easton, Pennsylvania, Protesting the Iraq War, 2007
© Judith Joy Ross, Courtesy Galerie Thomas Zander, Köln

Judith Joy Ross (*1946, Hazleton, Pennsylvania, USA) heeft de voorbije drie decennia een indrukwekkende portrettengalerij bijeen gefotografeerd.

De mensen in haar portretten, van scholieren uit Hazleton tot activisten die tegen de oorlog in Irak betogen, worden frontaal gefotografeerd en vullen bijna het volledige kader. De foto's van Ross bezitten een zeldzame intensiteit. Haar favoriete actieterreinen zijn parken, speelpleinen, supermarkten, de straat... De kunstenares vraagt de mensen die ze ontmoet, te poseren. Tijdens deze korte pauze wordt altijd een blik uitgewisseld en een kort gesprek gevoerd. De portretten van Judith Joy Ross geven blijk van een grote interactie en een sterke suggestie van aanwezigheid maar zijn in de eerste plaats de getuigenis van een hele reeks ontmoetingen. Elk portret maar vooral de groepering van de portretten van de kunstenares onthult het beeld van een wereld. Haar techniek is te vergelijken met die van de eerste fotografen en de grote 19de-eeuwse portretfotografen. Ze maakt haar opnames met een technische grootformaatcamera en realiseert kwalitatief hoogstaande contactafdrukken. Deze werkwijze heeft ze gemeen met fotografen als August Sander, Diane Arbus en – dichter bij ons – Rineke Dijkstra. Door deze techniek en werkwijze wordt tegelijkertijd een nabijheid en een afstand gecreëerd, wat het ware sociale en politieke engagement van kunstenares Judith Joy Ross benadrukt.

Deze tentoonstelling werd gerealiseerd in samenwerking met Die Photographische Sammlung/SK Stiftung Kultur in Keulen.

© Judith Joy Ross, Courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne
Judith Joy Ross, Untitled, Pathmark, Allentown, Pennsylvania, 1984
© Judith Joy Ross, Courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne
© Judith Joy Ross, Courtesy Galerie Thomas Zander, Köln