Nicholas Nixon

van 20 januari tot 31 maart 2019
The Brown Sisters, 2017
© Nicholas Nixon, Courtesy Fraenkel Gallery, San Francisco

Nicholas Nixon (geboren in Detroit, Michigan, in 1947) bekleedt een unieke en markante plaats in de geschiedenis van de fotografie van de voorbije decennia. Hij richt zich vooral op portretfotografie en benut ten volle het beschrijvende vermogen van de camera. Zijn werk toont tegelijkertijd wat er te zien is en wat doorgaans onzichtbaar blijft. De foto’s van Nicholas Nixon leggen die vluchtige momenten vast, die suggestief en onnoemelijk zijn: liefde, passie, geluk, leed, intimiteit, de verstrijkende tijd en eenzaamheid. Hun vermogen om emoties over te brengen, verleent zijn werk een universele waarde. Ze blijven ver verwijderd van het stereotiepe discours en peilen de raadselachtige diepten van de menselijke ziel. Koppels, families, zieken, ouderen. Nixon benadert die naaste momenten met een grootformaatcamera om zo de nabijheid en de medewerking van de geportretteerde op te roepen.

Deze tentoonstelling, georganiseerd door de Fundación MAPFRE in Madrid in samenwerking met Fondation A Stichting, toont een ruime keuze van foto’s afkomstig uit verschillende van Nicholas Nixons reeksen. De catalogus bij de tentoonstelling is verschenen bij Kehrer Verlag.

View of Battery Plaza, New York City, 1975
Plant City Florida, 1982